LadyExpert.cz

diskuze a poradna pro ženy
bulgur

Bulgur – ideální potravina při hubnutí

Bulgur je skvělou potravinou, kterou stojí za to zařadit do jídelníčku. Obzvláště pokud jste se vydali na cestu redukční diety a chcete začít zdravě hubnout.

Bulgur je výborným zdrojem vlákniny, mnoha vitaminů, minerálů a dalších živin. Usnadňuje hubnutí a snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Svých předností však v sobě ukrývá mnohem více. Proč zařadit bulgur do svého jídelníčku?

Co je to bulgur

Nalámaná celozrnná pšenice se prodává již předvařená. Pšenice se při jeho výrobě nejprve vypere, usuší, rozdrtí na menší kousky a předvaří. Bulgur je proto lehce stravitelný, nenadýmá a jeho nutriční hodnoty jsou víc než příznivé. Obsahuje minimální množství tuku. Pro hubnutí je tedy ideální. Blahodárně působí i na naši nervovou soustavu.

Jak připravit bulgur

Určitě oceníte i snadnou a rychlou přípravu bulguru. Během vaření vstřebá až trojnásobek vody a můžete jej upravovat více způsoby. Vařte jej na mírném ohni po dobu 12 minut. Můžete jej pak pár minut nechat dojít pod pokličkou. Doporučujeme jej však konzumovat raději tvrdší, takzvaně na skus. Dalším způsobem je jeho zalití horkou vodou, přikrytí pokličkou a zabalením do ručníku či deky pro udržení tepla. Za 25 minut bude hotový. Nebo jej jen zalije studenou vodou a nechte hodinu nabobtnat. Díky tomu v něm uchováte důležité minerály a vitaminy.

bulgur
bulgur

Jak použít bulgur v kuchyni

Mnohem lepší chuť dostane, pokud jej zalijete zeleninovým, masovým, ale i houbovým vývarem, který je zdravější než bujón. Bulgur můžete zavařit do polévky nebo použít jako přílohu, třeba místo rýže. Můžete si z něj připravit výborný salát s notnou dávkou zeleniny, kombinovat jej s fazolemi, ořechy, semínky a krůtím masem. Výborný je v kombinaci s rajčaty, okurkou, paprikou, špenátem, ředkvičkou, cibulkou i česnekem.

Přijmete dostatek vlákniny

Bulgur je výborným zdrojem vlákniny a prevencí proti zácpě. Udrží vaše trávení i střeva ve skvělé kondici. V jednom šálku je 21 % doporučené denní dávky vlákniny pro muže a 32 % pro ženy. Doporučujeme jej zařazovat do jídelníčku po menších dávkách, ať si na něj vaše trávení zvykne a vyhnete se nadýmání a průjmu. Funguje podobně jako luštěniny, tělo si na něj musí zvyknout.

Zásobárna železa

Ženy by měly přijmout 18 miligramů železa denně a muži 8 miligramů. V bulguru jej najdete celkem dost. V jednom šálku bulguru je 1,75 miligramů železa. Železo je velmi důležité pro transport kyslíku v krvi a najdete jej v každé buňce v těle. Je nezbytnou součástí enzymů a bílkovin, pomáhá vytvářet kolagen, podporuje zdraví naší pokožky a svalů a podporuje správnou funkci imunitního systému.

bulgur
bulgur

Podpora příjmu proteinů

Pokud neumíte stále dodat tělu dostatek bílkovin, pro udržení svalové hmoty, zrychlení metabolismu, podporu imunitního systému a zahnání chutí na sladké si dejte bulgur. Proteiny jsou základními stavebními kameny pro tělo. Přijímáme je hlavně ve formě živočišné, tedy v mase, rybách, vejcích a mléčných výrobcích. V rostlinné formě jsou v bulguru, kuskusu, jáhlech či luštěninách.

Vitaminy, minerály a enzymy

V jednom šálku bulguru dodáte tělu 12 % doporučené denní dávky vitaminu B6, thiaminu, niacinu a kyseliny listové. Bulgur obsahuje hlavně vitamin A a vitaminy skupiny B, které aktivují enzymy, které plní v našem těle celou řadu důležitých funkcí. Podporují produkci hormonů, rozkládání i vstřebávání potravy. Každý vitamin skupiny B má pak v těle jinou funkci. Vitamin B6 a kyselina listová odbourávají aminokyselinu – homocystein, aby její vysoká hladina nezpůsobila kardiovaskulární onemocnění. Bulgur obsahuje i potřebné sacharidy a minerály, jako železo, hořčík a fosfor.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *