LadyExpert.cz

diskuze a poradna pro ženy

Čekankový sirup: Jak ho vyrobit a použít?

Čekanka měla v průběhu historie důležitou roli v mnoha odvětvích lidského pokolení. V poslední době se ke slovu dostává čekankový sirup, který platí za oblíbené alternativní sladidlo, které má mnoho benefitů pro lidské zdraví. Víte, jak ho vyrobit doma a jak ho správně použít?

Možná jste o čekankovém sirupu už slyšela, ale zatím jste neměla motivaci ho při nějaké příležitosti vyzkoušet. To je ale škoda, protože pokud ho budete používat, můžete tím podpořit své celkové zdraví.

Vzhledem k tomu, že čekankový sirup má příjemně sladkou chuť, můžete ho přidávat do pečení, ale i do nejrůznějších ovesných kaší a podobně. Rozhodně se tedy nemusíte bát, že byste pro něj nenašly žádné uplatnění.

Co byste o něm tedy měly vědět?

Co je čekankový sirup

Čekankový sirup se považuje za přírodní sladidlo, které pochází z kořene čekanky. Zajímavostí je, že obsahuje velké množství vlákniny, která je důležitá pro normální trávení. Zároveň má nízký glykemický index (méně než 5), takže toto slazení mohou používat i lidé, kteří potřebují regulovat hladinu krevního cukru. Je ale pravda, že s jeho dávkováním to nesmíte přehánět, protože při jeho nadměrném užívání vám může způsobit zažívací potíže.

Recept na čekankový sirup

V případě, že byste si chtěly vyrobit čekankový sirup v domácích podmínkách, potřebujete se na tuto aktivitu dostatečně připravit. V první řadě budete potřebovat kořeny čekanky, které se nejčastěji sbírají na jaře, nebo časně na podzim. 

Pro čekankový sirup budete potřebovat:

  • ½ sklenice sušeného kořene čekanky
  • ½ sklenice vody
  • 1 sklenici xylitolu

Dejte vodu do hrnce a počkejte, až se začne vařit. Pak do ní přidejte čekanku a nechte ji vařit asi 10 minut. (Mezi tím zmírněte sílu plamene.) Vyndejte kořen a přidejte do vody sladidlo. Jakmile bude mít sirup požadovanou konzistenci, odstavte ho z plotny. Poté ho přefiltrujte a uložte ho do čistých uzavíratelných sklenic.

Jak ho používat?

Jak už bylo řečeno, čekankový sirup můžete používat jako sladidlo do ovesné kaše, kterou si připravíte za několik málo minut. Také ho ale můžete použít jako sladidlo na palačinky, jako sladidlo při pečení dezertů a do dalších běžných jídel, kterým chcete dodat příjemně sladkou chuť.

Jak jsme se ale zmínili, dávejte pozor na to, kolik čekankového sirupu sníte, protože při jeho zvýšené konzumaci vám mohou hrozit vyprazdňovací potíže.

Benefity čekankového sirupu

Pokud jsme vás zatím nepřesvědčili o tom, že má používání čekankového sirupu ve vaší životosprávě smysl, dost možná dáte na výčet benefitů, které vám může jeho pravidelnější konzumace nabídnout.

Mezi hlavní pozitiva čekankového sirupu patří:

  • Vysoký obsah vlákniny
  • Podpora normálního vyprazdňování
  • Podpora normální hladiny krevního cukru
  • Podpora hubnutí
  • Snadné používání

Když se ještě vrátíme k té vláknině, určitě vás bude zajímat, že jde o tu prebiotickou. V překladu to tedy znamená, že její příjem pozitivně ovlivní stav vaší střevní mikroflóry. (Probiotika, která jsou živými mikroorganismy, potřebují prebiotika ke svému optimálnímu množení a přežití.)

Vláknina je navíc poměrně podceňovanou složkou v našem každodenním jídelníčku. Ve srovnání s tuky jí máme obvykle ve stravě příliš málo. (Což platí i o doporučeném denním příjmu bílkovin, jejichž množství taktéž nedovede mnoho z nás dostatečně pokrýt.)

Kontrola hladiny krevního cukru je zase důležitá v době, kdy vám byl detekován pre-diabetes, což je předstupeň cukrovky 2. typu. Po dohodě s lékařem mohou slazení z čekanky vyzkoušet i lidé, kteří už cukrovku 2. typu mají. (V obou případech platí, že pokud najedete na zdravější životní styl, vaše zdravotní potíže se mohou zásadně zlepšit, nebo se z nich můžete dokonce i dostat.)

Jak tedy vidíte, čekankový sirup je svatý grál, který by neměl chybět v žádné spíži.

Také používáte čekankové slazení? Pokud ano, jak jste s ním spokojené?

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Čekankový_sirup – Čekankový sirup (česky)

https://www.healthline.com/nutrition/chicory-root-fiber – 5 benefitů čekankového sirupu (anglicky)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.