Klasická velikonoční nádivka zdravě krok za krokem
Za pár dní nám zaklepou na dveře Velikonoce, takže je vhodné se na ně předem trochu připravit. Kromě velikonoční výzdoby byste měly mít nakoupené i barvy na vajíčka a měly byste si osvěžit postup na přípravu tradiční velikonoční nádivky. Proto vám níže nabídneme jak obvyklý, tak upravený recept.
Možná jste to nevěděly, ale velikonoční nádivce se někdy říká hlavička. Tento výběr slova není náhodný, v dřívějších dobách se totiž do nádivky přidávalo maso z hlavy telete. Pro velikonoční nádivku je kromě jiného typické, že se do ní přidávaly bylinky, a to včetně kopřivy. V současné době neexistuje jediný recept na přípravu velikonoční nádivky. Stejně jako u jiných lidových pokrmů se její složení liší region od regionu, či podle preferencí strávníků.
Jak na její přípravu? To vám prozradíme níže.
Klasická velikonoční nádivka
Budete potřebovat:
- 10 vajec
- 10 rohlíků
- 0,5 kg uzeného masa
- 0,5 kg vepřového masa
- Sůl, pepř
- Majoránku
- Pažitku
- Kopřivu
Začněte přípravou vepřového masa, které by se nemělo přidávat do nádivky syrové. V ideálním případě ho nakrájejte na velmi malé kousky, které následně se solí a pepřem orestujete na pánvi s malým množstvím oleje. Také si všechny ingredience (mimo vejce) nakrájejte na kostičky, nebo na menší kousky. (Platí o bylinkách.)
Následně rozklepněte všechna vejce a oddělte bílky od žloutků. Do bílků přidejte malé množství soli a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Nakrájené rohlíky pak pokapejte výpekem z masa a následně k nim přidejte vaječné žloutky. Dále k nim přidejte sůl, pepř, pažitku, majoránku a sníh z bílků, který se musí opatrně zašlehat. Podle preferencí nakonec přidejte i nasekanou kopřivu. (Nemusí být, ale do tradiční velikonoční nádivky patří.)
Nakonec dejte nádivku do pekáčku, který vyložíte pečicím papírem, a dejte ji péct na 30-45 minut do trouby, která by měla péct alespoň na 160-170 °C. Velikonoční nádivka je hotová ve chvíli, kdy je hmota kompaktní a na povrchu má nazlátlou barvu.
Velikonoční nádivka s kuřecím masem
Budete potřebovat:
- 450 g kuřecího masa
- 200 g uzeného masa
- 6 rohlíků
- 250 ml mléka
- 4 vejce
- Pažitku
- Sůl
- Muškátový oříšek
Opět začněte přípravou kuřecího masa, které si musíte tepelně upravit před pečením nádivky. Kuřecí maso umyjte pod tekoucí vodou, očistěte ho nožem a nakrájejte ho na velmi malé kousky, které orestujete na malém množství oleje. Aby mělo maso nějakou chuť, nezapomeňte ho osolit a opepřit. Než se maso udělá a trochu vychladne, nakrájejte si na kostičky rohlík.
Rohlíky v misce zalijte mlékem a nechte je, ať ho nasáknou. Po chvíli pak z rohlíků přebytečné mléko vymačkejte rukou. V čisté míse smíchejte namočený rohlík s kuřecím masem, nakrájeným uzeným masem, muškátovým oříškem a solí. Následně přidejte i rozšlehaná vejce.
Nádivku dejte do vymazané formy a pečte ji alespoň 30 minut. Před podáváním by se měla velikonoční nádivka posypat čerstvě nasekanou pažitkou.
Máte nějaký vlastní oblíbený recept na velikonoční nádivku? Pokud ano, budeme rádi, když nám ho napíšete do komentářů pod článkem.
Zdroje informací
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hlavička_(nádivka) – Hlavička (česky)