LadyExpert.cz

diskuze a poradna pro ženy

Vánoční kouzlo jablečného štrúdlu

Na Vánoce by neměl na stole chybět štrúdl. Nabízíme vám dvě sladké a dvě slané varianty. Recepty jsou odzkoušené a velmi chutné. Je jen na vás, který z nich se rozhodnete vyzkoušet.

Vánoční štrúdl

Těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 250 g 100% tuku
  • 2 lžíce octa
  • 4 lžíce studené vody
  • 1 vejce na potření
  • špetka soli

Náplň:

  • 6 jablek
  • 50 g rozinek
  • 50 g sušených brusinek
  • 4 lžíce rumu
  • 50 g lískových oříšků
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 lžička mleté skořice
  • 100 g piškotů nebo strouhanky

Z mouky, soli, nahrubo nastrouhaného tuku, octa a vody vypracujeme těsto, které necháme alespoň hodinu odpočinout v chladničce. Mezitím si namočíme rozinky do rumu, oříšky umeleme najemno, jablka zase nastrouháme nahrubo, smícháme je s cukrem, skořicí, oříšky a rozinkami. Piškoty si rozdrtíme válečkem. Těsto rozválíme na plát a na okraji můžeme vykrojit pár hvězdiček na ozdobu. Do středu plátu dáme polovinu piškotů, na ně dáme náplň z jablek a pak dáme zbylé piškoty. Okraje přehneme, potřeme je vejcem, ozdobíme si je hvězdičkami a opět potřeme vejcem. Pečeme přibližně 45 minut při 180 °C do zlatavé barvy.

Hraběnčin štrúdl

  • 450 g hladké mouky
  • 120 g cukru
  • 1 ks Hery
  • 4 vejce
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • 1 kg jablek
  • hrst vlašských ořechů
  • hrst rozinek
  • skořice

Z mouky, cukru, Hery, 4 žloutků a poloviny prášku do pečiva vypracujeme na vále těsto. Pak 1/3 těsta odkrojíme a necháme si jej v chladničce ztuhnout, aby se dalo strouhat. Zbylé 2/3 těsta vyválíme, rozprostřeme na vymaštěný plech nebo na plech s pečícím papírem, těsto posypeme nastrouhanými jablky, skořicí ořechy a rozinkami. Z bílků si ušleháme sníh a zamícháme do něj 160 g cukru. Pak jej namažeme na jablka a zasypeme strouhaným těstem z lednice. Pečeme do růžova přibližně 45 minut při 180 °C.

Vánoční slaný štrúdl se slaninou

  • 1 chlazené listové těsto
  • 100 g slaniny
  • 1 vejce
  • 300 g bílého zelí
  • 3 krystalového cukru
  • 1 dcl vody
  • špetka soli
  • mletá skořice
  • drcený kmín

Nastrouháme si bílé zelí, v hrnci jej podlijeme vodou, osolíme a podusíme jej do měkka. Mezitím si připravíme karamel. Na pánev dáme cukr krystal a mícháme jej, dokud nezhnědne, až se vytvoří se karamel. Pak ho přidáme do podušeného zelí a chvíli jej povaříme. Nakonec necháme takto ochucené zelí vychladnout. Vyválíme si listové těsto a odložíme si jej kousek stranou na hvězdičky, které z něj vykrájíme a později je použijeme k nazdobení. Na zbylé vyválené listové těsto poklademe plátky slaniny. Pak vymačkáme přebytečnou šťávu ze zelí a rovnoměrně jej rozložíme na listové těsto. Posypeme jej špetkou skořice a zavineme do štrúdlu. Štrúdl potřeme rozšlehaným vajíčkem. Z odloženého těsta vykrájíme hvězdy, dozdobíme jimi štrúdl a posypeme drceným kmínem. Štrúdl dáme péct do trouby při teplotě 180 °C přibližně na 25 minut.

Slaný vánoční štrúdl

  • 1 balíček listového těsta
  • 2 sáčky mražené zeleniny nebo nakrájená čerstvá směs zeleniny
  • 200 g salámu nebo šunky
  • 200 g strouhaného sýra eidam, můžeme namíchat na půl s nivou
  • vajíčko na potření povrchu
  • semínka seznamu lněného semínka na posypání

Zeleninu si podusíme na másle a necháme ji vychladnout. Listové těsto rozpůlíme a vyválíme z něj dva obdélníky. Každý obdélník naplníme směsí zeleniny, salámu nebo šunky a strouhaného sýra. Salám můžeme nakrájet na nudličky nebo poklást na těsto plátky, na které dáme zeleninu a sýr. Záviny pak zabalíme a položíme si je na plech vyložený pečícím papírem. Závin dáváme švem dolů, aby se nám neotevřel. Pak jej propícháme nožem, aby bylo propíchnuté celé těsto až do náplně. Tak bude moci unikat pára a závin nepraskne. Potřeme jej vajíčkem a nahoru nasypeme sezamová, lněná, slunečnicová nebo dýňová semínka. Štrúdl dáme péct do trouby při teplotě 180 °C přibližně na 25 minut do růžova. Necháme částečně nebo zcela vychladnout a pak nakrájíme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.