Jak zhubnout zdravě a bezpečně
Nejde o to zhubnout rychle, ale trvale. Každý z nás má jinou stavbu těla a rychlost metabolismu. Při stejných podmínkách pak dosahujeme různých výsledků. Při kalorickém deficitu ale začne váha klesat. Jakých chyb se tedy vyvarovat?
Hubnutí se odvíjí od kalorického příjmu a výdeje. Zdravý jídelníček a pravidelné cvičení je třeba pořádně promyslet. Každé ráno si dejte zdravou snídani, k obědu vyvážené jídlo a k večeři proteiny a salát. Nejčastější chybou při dietě jsou různé svačinky mimo jinak zdravý jídelníček. Zkuste se motivovat dílčími cíli a nechtějte všechno hned.
Na co zapomenout
Na cereální sušenky, sladké tyčinky a snídaňové cereálie. Ty totiž obsahují více kalorií, než si myslíte. I malá sladkost ke kávě zhatí celodenní úsilí zhubnout. Kalorické potraviny navíc postrádají kvalitní a důležité živiny včetně vlákniny pro delší pocit sytosti. Naopak obsahují látky, které podporují chuť k jídlu. Vyvážená strava pomůže potlačit chutě a k tomu je třeba pevná vůle. Dejte si pozor na mlsání při sledování televize a raději si zajděte na procházku.
Začněte už snídaní
Snídaně musí uspokojit vaše chutě, zasytit vás a zahnat chutě. Kalorická hodnota snídaně je sice individuální, zpravidla se ale pohybuje okolo 400 až 500 kalorií. Dbejte na její složení. Vedle kvalitních zdrojů sacharidů musí jít i o stejně hodnotné zdroje bílkovin a zdravých tuků včetně vlákniny. Pak prodloužíte i dobu zasycení. Řecký jogurt s celozrnnými lupínky, bobulovým ovocem a pár oříšky je ideální snídaně.
Hlavně nedojídat
Pokud máte děti, naučte se nedojídat po dětech. Jde o stovky kalorií navíc. Navíc jde o sladké kaše, přesnídávky a křupky, po kterých zaručeně přiberete, jako vaše děti, které však rostou. Vybrat si z jídelního lístku jen salát, když má kolega pizzu, těstoviny, hamburger nebo guláš, není zrovna snadné. Raději si dejte do krabičky vlastní jídlo. Snažte se raději restauracím vyhýbat. Na oběd si z nimi zajděte jednou týdně.
Hlavně ne instantní
Vyhýbejte se instantním jídlům a konzervovaným potravinám s desítkami podezřelých ingrediencí, po kterých budete mít brzy hlad. Vsaďte na čerstvost surovin, jako je čerstvé ovoce, zelenina, libové maso i ryby a mléčné produkty. Ty totiž obsahují mikroživiny, které jsou pro zdraví a hubnutí zcela zásadní. Zeleninová polévka je lepší než ta zalitá do hrníčku.
Jak odmítat a nehřešit
Musíte se naučit odmítat a nehřešit. Vynechte večírky, oslavy narozenin a akce. Nechat zákusky a chlebíčky na stole není snadné. Není dobré vynechat svačinu nebo večeři, jinak to bude mít následky. Hladovění nevede k trvalému úbytku, ale ohrožujete zdraví a hrozí vám vlčí hlad s intenzivním přejídáním. Jezte dostatečně, vyváženě a v pravidelných intervalech. Dbejte na navýšení fyzické aktivity, ale nestrhejte se.
Jak na jídelníček
Zapomeňte na sladké a dopoledne si dejte jen meloun nebo bobulové ovoce. Vsaďte na listovou a další zeleninu, dostatek bílkovin, zdravých tuků a složené cukry ve formě celozrnných potravin. Spousta potravin se nás snaží nalákat na hezký obal s textem bio, zdravé, dietní či nízkokalorické. Kalorická hodnota uvedená na obalu se vztahuje třeba jen na 30 gramů výrobku. Čtěte nutriční hodnoty, složení i text malým písmem.
Kalorický deficit
Hubnutí závisí na kalorickém deficitu. Toho dosáhnete nižším příjmem a také zvýšeným výdejem. Zdravý, vyvážený, pravidelný a redukční jídelníček, dostatek pohybu a cvičení jsou základem. Pomáhá i pravidelná chůze nebo chůze do schodů. Nespoléhejte jen na doplňky stravy a spalovače. Podpořte metabolismus vlákninou a vitamíny, podpořte činnost trávení i vylučování. Zkuste chilli, zázvor nebo černou kávu. Budete mít lepší výsledky při cvičení a spálíte mnohem více kalorií.