LadyExpert.cz

diskuze a poradna pro ženy

Jak má probíhat čištění zubních kanálků a může vám endodoncie zachránit zub?

Nejen že vám správně provedené čištění zubního kanálku zachrání zub, ale uchrání vás od bezesných nocí, kdy vás tepavá bolest ochromuje a nejde zahnat ani silnými dávkami analgetik. Aby byl ale problém skutečně odstraněn, musí být stomatolog, ještě lépe specialista na endodoncii naprosto precizní a mít náležité vybavení.

Nesnesitelnou bolest v okolí zubu způsobuje nejčastěji zánět zubní dřeně, laicky nazývaný zánět zubu. Příčinou rozvinutí je především neléčený zubní kaz, jehož bakterie se dostanou z povrchu zubu dovnitř a infikují cévy a nervy. Pokud takto postižený zub neléčíme, odumře. Přestože pak často bolest po mnoha týdnech přestane, bakterie se dál šíří kořenovým systémem do kosti a způsobí zánět v okolí kořene zubu.

Čištění kanálků pomůže od bolesti

Není asi nutné zdůrazňovat, že před zanedbáním zubního kazu a rozvinutí zánětu kostní dřeně předejdeme jedině pravidelnými preventivními prohlídkami u stomatologa. Pokud už ale dojde k tomu, že začínáme bolest pociťovat, je potřeba co nejdříve navštívit zubní ordinaci a podle výsledku vyšetření provést endodontické ošetření, tedy čištění kanálků. Úleva přichází prakticky okamžitě a při náležitě pečlivém provedení bude zub, jinak odsouzený k vytržení, zachráněn. Celé čištění kanálků probíhá v místním znecitlivění a opravdu není důvod ho ze strachu před bolestí odkládat.

Čištění zubních kanálků krok za krokem

  1. Lékař při vyšetření určí příčinu bolesti zubu
  2. Pokud je příčinou zánět zubní dřeně, přistoupí k čištění kanálků (endodontickému ošetření)
  3. Nejprve aplikuje lokální anestezii, aby bylo čištění kanálků bezbolestné
  4. Následně otevře zub, aby zpřístupnil kořenové kanálky
  5. Pokud již byly v minulosti kanálky ošetřené, ale nedokonale nebo jsou zaplněné, odstraní lékař staré kořenové výplně a kanálky znovu vyčistí
  6. Zub je vydezinfikován a hermeticky zaplněn speciální hmotou
  7. Během ošetření provádí kontrolní snímky a používá speciální přístroje a nástroje, aby byla léčba rychlá a především účinná. Precizní práci zaručí operační mikroskop.
  8. Po skončení čištění kanálků je zub zrekonstruován keramickou náhradou.
  9. Několik dnů po endodontickém ošetření může přetrvávat citlivost zubu, která postupně odezní

Nejlepší prevencí jsou pravidelné preventivní prohlídky u stomatologa, návštěva dentální hygienistky a.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.